luchtdicht maken

Въздухоплътност

Постепенно става все по-трудно да се изпълнят изискванията на EPB, без да се обръща внимание на херметичността. Това е напълно логично, тъй като неконтролираните вентилационни загуби са причина за големи загуби на топлина, течения, лоша акустика и проблеми с влагата. Добрата херметичност и висококачествената обвивка на сградата вървят ръка за ръка.

Освен това, добрата стойност V-50 (m³/h на квадратен метър от корпуса на сградата) – резултат от тест за въздухоплътност, тестът на вентилационната врата – остава един от най-икономичните начини за понижаване на E стойността, а от 2018 г. и S стойността.

Съвет:

Не чакайте да извършите тест за въздухоплътност, докато цялата работа не приключи. По-добре е да извършите първоначален тест за насочване, когато сградата е вече първоначално уплътнена. В този момент всички големи течове все още могат лесно да бъдат отстранени. Ако изчакате до края, това винаги изисква преработване и разходите могат да нараснат бързо.

Фугите прозорец-стена са от решаващо значение и лесно могат да достигнат до 100 м в средна къща, докато лошото им изпълнение представлява приблизително 15% от общите загуби на въздух в средна еднофамилна къща. Следователно SWS, професионалната система прозорец-стена, може да допринесе значително за добрата херметичност.

Моделът SWS

Оптималното уплътняване на фугите на прозорците се състои от добра херметичност отвътре, топло- и звукоизолация в средата и отлична защита срещу външните влияния. Soudal разработи гама от три продукта за осигуряване на дълготрайно непропускливо уплътнение между прозорците и вратите. Тези продукти, когато се използват в система, имат подобрена производителност по отношение на топлинни и акустични свойства и осигуряват пълна херметичност/въздухоплътност.

Типична конфигурация на системата е Soudaseal 215 LM - гъвкав уплътнител от външната страна на сградата, гъвкава полиуретанова пяна Soudafoam Flexi - осигуряваща топло- и звукоизолационния ефект, и Acryrub SWS - гъвкав и боядисваем уплътнител за фугата, вътре в сградата.

 

EPDM мембрана 1,2 мм/200 мм
Въздухо- и водонепропусклива мембрана
Soudatextile 110 15 см
Въздухо- и водонепропусклива мембрана
Soudaband Acryl 300 10/2 мм
Самозалепваща се компресирана уплътнителна лента
Soudatight LQ 4,5 kg
Въздухо- и паронепропусклива мембрана
Soudatight SP Черен 11 кг
Въздухо- и паронепропусклива мембрана
Soudatight хибрид Сив 600 мл
Въздухоплътна и устойчива на дъжд мембрана
Soudatight WP 5 кг
Въздухо- и водонепропусклива мембрана
Алусийл Прозрачен 310 мл
Уплътнител на каучукова основа за алуминиеви връзки
Алусийл Хибрид Черен 290 мл
Хибрид-полимерен уплътнител за остъкляване
Soudatight хибрид Сив 600 мл
Хибрид-полимерно лепило-уплътнител
Soudabond 641 310 мл
Еднокомпонентно полиуретаново строително лепило
Soudabond 642 Duo 600 мл
Двукомпонентно полиуретаново строително лепило
Пистолет за Soudatherm SFI 600P
Пистолет за пяна
Накрайник за  Soudatherm SFI 600P
Аксесоар за пяна за лепене
Адаптор за чистител 3 бр
Адаптор за пистолет за пяна
Гъвкав маркуч 2 m
Маркуч за пистолет за пяна